2013.08.11 vasárnapi prédikációk, tanítások.


David Potter: Ne szeressétek a világot! 8. rész
Igeszakasz: 1Jn. 2:15-16
A világtól való elkülönülésről szóló tanítás: elkülönülés a világi kultúrától.
A kultúra nem rossz önmagában. Semmi sem rossz önmagában, amit Isten alkotott. A helytelen használat teszi rosszá. Világ-nak nevezzük a kultúra rossz részét. Amikor elkülönülésről beszélünk, ettől akkor a kultúra rossz részétől, más szóval a világtól való elkülönülésről beszélünk. Igei alapelveket kell használnunk a jó és rossz kultúra elkülönítéséhez.
A rockzene régebben a lázadást fejezte ki, mára azonban fő irányvonallá, elfogadottá vált. Nem a rockzene lett jobb, hanem a kultúra rosszabb, ezért elfogadott napjainkban a rockzene széles körben. A mai felnőttek gyerekként is ezt hallgatták, ezért megengedik a gyermekeiknek, sőt maguk is kedvelik.
A keresztyén rockzene szövegei döntően az "én"-ről szólnak, nem Istenről. "Te emelj ENGEM minél magasabbra..." A keresztyén rockzenék a zenészek és a hallgatók érzéseiről szólnak, nem Istenről! Ha akad is kivétel, nem ez a jellemző.

A filmek a kultúra részei. A film meg tudja kerülni az értelmet, és közvetlenül az érzelmekre hat. Olyan véleményeket és hozzáállásokat tud kialakítani, amelyek máshogyan - normálisan - nem jönnének létre bennünk. A filmek rávesznek bennünket, hogy egyetértsünk a bűnt elkövető szereplőkkel. Ezzel azonban mi is részesei leszünk a bűnnek. Lásd: Róma 1:32

A sport. Lehet-e valami rossz a sportban?
Pl.: Rengeteg értékes időt elvehet, hogy végezzük a dolgunkat, fontosabb felaldatainkat. Lekötheti a gondolkodásunkat. A testmozgás önmagában jó (ahogy eredetileg minden, amit Isten adott az embernek). Ahogy azonban a sport a kultúrában megjelenik, az sok bűnt vonz. Pl.: sportfogadás. Az a hatalmas összeg, amit a sportra költenek emberek azt jelenti, hogy sokak egyik fő bálványa a sport. A sport helytelen érzelmi indulatokat generálhat. (Harag a bíró iránt, aki szerintünk nem jól döntött, az ellenfél játékosai iránt, akik sportszerűtlenül viselkedtek, gyűlölet a másik csapat szurkolói iránt (pl.: futballhulliganizmus). Sportolóként tisztességtelen tettekre vihet a győzelem akarása érdekében (dopping). Legyenek a dolgoknak helyes arányai.
Meghallgatás
cimkék: világ, kultúra, világiasság, elkülönülés, rock, pop, rockzene, keresztyén rock, filmek, könyvek, szórakoztatás, sport


David Potter: Hol keresed a megoldást az életed szükségeire?
Igeszakasz: 29. Zsoltár
Bálványistent azért alkotunk magunknak, mert azt irányíthatjuk. Az igazi Istent nem irányíthatjuk. Neki engedelmeskednünk kell. Ez az, amit emberek nem szeretnek.
Kálvin János: "A mi szívünk egy bálvány-gyár!"
Van-e olyasmi, aminek érdekében hajlandó lennék engedetlenkedni azért, hogy azt megszerezzem? Ha van ilyen, akkor az egy bálvány!
Mire támaszkodsz a szükségeid betöltésében? Honnan várod az esőt? Istentől, vagy valami bálványtól?
Hol kaphelyet Isten a te életedben? Első helyen van? Irányíthat, vagy te akarod irányítani Őt? Tőle várod a segítséget, vagy van egy pótmegoldásod arra esetre, ha Isten még sem segítene?
Meghallgatás
cimkék: Jahve, Baál, bálvány, eső, termés, segítség, szükségek, irányítás, engedelmesség


David Potter: Miről ismerhetem fel, hogy újonnan születtem?
Igeszakasz: 1 János
Mit tudhat a keresztyén biztosan?
Megtérés teszt: valóban elfogadtam Jézus Krisztust Megváltómnak, vagy csak áltatom magam és másokat ezzel? Milyen támpontokat nyújt az Ige, hogy kétség nélkül biztos lehessek ebben?
Ha örömmel és boldogan engedelmeskedem Jézus parancsolatainak, akkor biztos lehetek benne, hogy Ő bennem van. Ha nem tudok engedelmeskedni, akkor ez arra mutat, hogy még nem születtem újonnan.
Isten legfőbb parancsa a szeretet. Először Őt, aztán másokat kell szeretnünk.
Milyen az igazi szeretet? Hallgasd meg...
Meghallgatás
cimkék: remény, tudni, ismerni, megtérés, újjonnan születés, újjászületés, hit, cselekedetek, megtérés bizonyítékai, Krisztus követése, parancsok megtartása, szeretet

<< ElőzőÖsszes hangfelvételKövetkező >>

Ha a hallottak felkeltették az érdeklődésedet, látogass el hozzánk, hívj bennünket, vagy írj a Vendégkönyvbe

left column bottom