2014. november 30. vasárnapi prédikációk[ Vasárnapi iskola ]

Hoffman József: Ellentmondások a Bibliában?
Igeszakasz: 1 Péter 3:15, Fil. 1:7
Vannak ellentmondások, hibák, tévedések a Bibliában? Nincsenek! Vannak viszont annak tűnő részek. Nekünk, pedig magyarázatokat kell tudnunk adni az ilyen részekre!
Az "ellentmondások" három kategóriába sorolhatók:
I. versek közötti látszólagos ellentmondások
II. Isten jellemével, pl. igazságosságával szembeni ellenvetések.
III. Másolási hibából adódó apróbb eltérések

Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy Isten miért enged meg ilyen eltéréseket az Írásokban? Miért nem gondoskodik róla, hogy az hibátlan legyen? Persze Isten megtehette volna ezt is. Bölcsességében azonban mégsem ezt tette.
A Biblia létrehozásával bemutatta természetfölötti hatalmát. A Biblia megőrzésével, pedig gondviselését mutatta be. Inkább az a meghökkentő, hogy több ezer év és több száz másolat során is csak ilyen kis jelentéktelen eltérések találhatóak benne.
Persze könnyebb helyzetben lennénk, ha semmi ilyen számadatbeli, név és hasonló eltérés nem volna a Bibliában. Abban biztosak lehetünk, hogy az eredeti kijelentésben nem is volt hiba.
Talán ez is része annak, ahogyan Isten megpróbálja az embereket. Hagy a hitetlenkedőknek fogódzkodókat, amelyekbe kapaszkodhatnak hitetlenségükben.
Miért teremtette Isten a világot olyannak, amely lehetővé tette az evolúciós elképzelés térnyerését? Miért teremtette például a Holdat olyannak, mintha az több milliárd éves lenne? De ezzel az erővel azt is kérdezhetnénk, hogy miért helyezte a jó és rossz tudásának fáját az Éden kertjébe? Azért, hogy az ember választhasson.
Aki pozitív előfeltevéssel vizsgálja meg ezeket az eltéréseket, beláthatja, hogy ezek semmit sem torzítanak Isten üzenetén. Pontosan tudjuk, hogy Isten mit vár el tőlünk. Isten gondoskodott róla, hogy tudhassuk.
Amikor feladunk egy küldeményt a postán, akkor gondosan becsomagoljuk azt. Ha a csomagolás meg is sérül, a belső fontos küldemény ép marad. Isten is úgy tűnik, megengedte, hogy a csomagolás néhány helyen kissé megkarcolódjon. De azon kell meglepődnünk, hogy több ezer év távlatából egy ilyen sérülékeny üzenet mégis szinte tökéletesen ép maradt. Fontos rész sehol sem sérült meg.

Ha valaki tehát a Bibliában lévő ellentmondásokról kérdez bennünket, nem kell megijednünk, hanem bátran mondhatjuk neki, hogy a Biblia pontosan Isten kijelentését tartalmazza most is ugyanúgy, mint keletkezésének idején.
Ha valamely itt most nem tárgyalt ellentmondást hoz fel valaki, nyugodtan járjunk utána, mert mindre van megfelelő magyarázat.

A tanítás teljes, bővített szövege elolvasható itt
Meghallgatás
cimkék: apológia, apologetika, hitvédelem, bibliai elletmondások


David Potter: Az Úr napja Sofoniás könyvében (7)
Igeszakasz: Sofóniás 2:8-11
Sofóniás előretekint az Úr napjára. Először jön az ítélet, és utána az áldás. Isten megítéli a bűnt, és királyságát kiterjeszti az egész világra. Meg kell értenünk, hogy Isten hogyan munkálkodik, hogy vígasztalást és figyelmeztetést kaphassunk!
Ez az igerész három állomását mondja el Isten tervének: bűn, ítélet, áldás
Meghallgatás
cimkék: bűn, ítélet, áldás


David Potter: Jó Isten, vagy sem? (Hogyan engedheti Isten, hogy ...?)
Igeszakasz: 1Mózes 37:2-11
Hidd el, hogy Isten jó! És mivel Isten jó, bízhatunk benne, hogy Ő jó dolgot fog véghezvinni az életünkben, amikor Benne bízunk. Amikor rossz dolgok történnek meg velünk, Isten tudja az a kegyelmet nekünk adni, hogy felejtsünk, és hogy mi is gyümölcsözőkké válhassunk. Amikor nehéz megtapasztalásokon kell átmennünk, akkor olyan helyzetbe kerülünk, hogy másokat is taníthassunk arról, amit mi megtanultunk. Segíthetünk nekik, hogy ők is bízzanak egy jó Istenben.
Meghallgatás
cimkék:  József, álmok, bizalom, kegyelem

« 2014.11.26Összes hangfelvétel 2014.12.03 »

Ha a hallottak felkeltették az érdeklődésedet, látogass el hozzánk, hívj bennünket, vagy írj a Vendégkönyvbe

left column bottom