2015. január 14. szerdai igehirdetés


David Potter: Isten Szava és szavai.
Igeszakasz: Zsolt 138:2
Isten szavahihetősége az Ő jellemén, megbízhatóságán alapszik. Isten mindig igaz, igazságosan cselekszik, hűséges.
Isten elmondja, hogy mi vár ránk a jövőben, és amikor az bekövetkezik, abból megtudjuk, hogy Ő az Úr.
Azonban attól, hogy valaki eltalálja azt, ami megtörténik a jövőben, még nem lesz belőle isten. Isten nem csak előre látja, hanem előidézi, létrehozza az elkövetkező eseményeket. Isten tehát nem jövendöl, hanem előre elmondja, hogy mit fog tenni, majd meg is teszi azt. Legjobb példa erre a teremtés. Azért jött létre, ami létrejött, mert Isten azzal, hogy kimondta, egyben létre is hozta a teremtett dolgokat.
Istent nem lehet elválasztani az Ő szavaitól. Nem bízhatunk Istenben az általános, elvont dolgokban (tehát úgy általában), ha nem bízunk benne a konkrét, kézzelfogható dolgokban. Kell, hogy az Ő szavaiban bízzunk! És amikor az Ő szavaiban bízunk (mindenben, amit Ő mond), akkor Istenben bízunk!
(Zsolt 138:2) Szent templomod felé hajolok, s magasztalom nevedet kegyelmedért és igazságodért; mert minden neveden felül felmagasztalád a te beszédedet.
Egy kapcsolatot figyelhetünk meg Isten neve, - vagyis az Ő jelleme- , és az Ő Igéje, a szavai, - vagyis amiket mond - között. A Bibliát hogyha végig tekintjük, akkor azt látjuk, hogy Isten szavának ugyanolyan tulajdonságokat tulajdonítanak, mint magának Istennek. Pl. Isten igaz, és Isten Igéje is igaz. A reakciónk Isten felé, és a reakciónk Isten Igéje felé ugyanolyan kell legyen!
Rengeteg ember szeretne belső békére szert tenni. Angolul több, mint 20 millió, magyarul is több, mint 500 ezer találat van erre a kifejezésre az internetes keresőprogramokban. Azonban a világi (nem bibliai) javaslatok mind az embernek önmagára fordítják vissza a belső béke elérését. Valamilyen módszert kínálnak, amit megtéve lelhetsz belső békére.
Ennek ellentéte, amit Isten mond: (Ézs. 26:3) Kinek szíve reád támaszkodik, megőrzöd azt teljes békében, mivel Te benned bízik
Isten szava nem vallhat kudarcot (ebben sem), mert Isten maga nem vallhat kudarcot. Mivel Isten a szavaiban is hűséges, megbízható, így ez, a békességgel kapcsolatos kijelentése is megáll!
Hinni inkább az értelmével tud az ember, míg a bizalom inkább érzelmi.
A Biblia nem azt sugallja, hogy magunkban bízzunk, hanem, hogy Isten szavaiban, amit ő mondott, abban bízzunk. Hisszük Isten szavait, vagyis hisszük, hogy amit Isten mond, az igaz - ez a hit -, és ennek a folyománya a bizalom. Az érzelem az következménye lesz a fejbeli, szellemi folyamatoknak. Annak alapján fogok cselekedni, amit Istenről tudok, hogy igaz.
Meghallgatás
cimkék: Ige, szó, beszéd, Isten, megbízhatóság, hűség, igazság, mindenhatóság, belső béke, hit, bizalom

« 2015.01.11Összes hangfelvétel 2015.01.18 »

Ha a hallottak felkeltették az érdeklődésedet, látogass el hozzánk, hívj bennünket, vagy írj a Vendégkönyvbe

left column bottom