2015. február 22. vasárnapi prédikációk


[ Prédikációk ]


David Potter: Hogyan akadályozzuk meg, hogy a világ beszivárogjon az életünkbe
Igeszakasz: 2Kor. 2:1-11
Sok helyen prédikálnak a bűnről, de a bűnökről nem. A bűn egy elvont, általános fogalom. "Minden ember bűnös" - ezt a legtöbb gyülekzetben elismerik, és prédikálnak is róla. De hallgatnak az egyes bűnök-ről. Amikor bűnökről beszélünk, akkor konkrét bűnöket nevezünk meg. Ezt már sokan nem szeretik hallani.
Nem lehet izolálni, elszigetelni magunkat a világtól. Ha elszigeteljük is magunkat a világtól (mint a remeték), saját magunktól nem tudjuk elszigetelni magunkat. Magunkkal visszük a világot is önmagunkkal az elszigeteltségbe. Ez a módszer nem működik. Viszont azt felismerhetjük, hogy mi az ami helytelen és bűnös a világban, és ha vannak a gyülekezetünkben olyan emberek, akik úgy akarnak élni mint a világ, akkor a gyülekezet elkülönülhet ettől az embertől a gyülekezeti tagságának megszüntetésével.
Aki komolyan megbánja a bűnét (mondhatni sír felette), és bocsánatot kér, annak meg kell bocsátani, és helyre kell állítani a tagságát!

Milyen gyakorlati dolgokat tehetünk, mint gyülekezet, hogy a szentség, és az Istennek való engedelmesség kultúráját meggyökereztessük?
Az emberek a szerint cselekszekenek, amit a szívükben hisznek. Tehát a szívnek rendben kell lennie!
Fil. 2:12-13. Isten arra is képes, hogy a szívünkbe helyezze a vágyat, hogy helyesen cselekedjünk. Ha helytelenek a cselekedeteink, akkor ez azt jelenti, meggyengült a hitünk Istenben.
Ha megérted, hogy Isten szentje vagy, akkor furcsa lesz, ha nem úgy viselkedsz. Amikor a világban vagyunk, akkor a világi emberek azt szeretnék, hogy úgy viselkedjünk, mint ők. De ez helytelen. Ez a mi jellemünnkel ellentétes. Ha az erős keresztyén jellemet kifejlesztjük, akkor bizobyságot tehetünk az elveszetteknek. El kell utasítanunk az olyan mentalitást, amit sok gyülekezetnél látunk: "Gyere csatlakozz hozzánk, mint pont olyanok vagyunk, mint te!" Ezt csinálják a zenével, az öltözködéssel. Inkább azt kell mondani egy gyülekezetnek, hogy "gyere csatlakozz hozzánk, mi másmilyenek vagyunk mint te". Isten is azt szeretné, hogy te is inkább olyan legyél, mint amilyenek mi vagyunk. Feltéve, ha ez el tudjuk mondani, hogy ez ne hangozzon büszkén, és nem csupán képmutatók vagyunk. Tehát nem csak mondjuk, de tényleg mások is vagyunk.
Soha nem tudhatod, hogy ki figyel téged. Valaki mindig figyel Ha helyesen cselekszel, őt is a helyes cselekvésre ösztönözheted. De ha képmutató vagy, és csak vasárnap vagy "szent", akkor más emberek is elbukhatnak a te rossz példád miatt.
Először is tehát világosan le kell szögeznünk, hogy mi helyes és mi helytelen. Másodszor olyan azonosságtudatra van szükségünk egyéni és gyülekezeti szinten, ami bátorítja és megerősíti a szent életet. Harmadszor pedig meg kell vizsgálnunk a kétségbevonható dolgokat, az egyértelmű dolgoknak a fényében.
Kerüld el a kísértésekre okot adó helyzeteket! (Róma 13:14)
Néha a kívülállók magasabb mércét támasztanak velünk szemben, mint mi magunkkal szemben. "Hogyan meri ez az ember keresztyénnek nevezni magát, és ilyet tesz!" Vigyázzunk rá, hogy mit teszünk! Kerüld el a gonosznak még a látszatát is!
Tudni nem elég! Tovább kell menni: tenni is kell!
Meghallgatás
cimkék: világ, elkülönülés, bűn, bűnök, megbocsátás, szentség, szent élet, engedelmesség, helyes - helytelen, bizonyságtétel, szexuális kapcsolatok, Lót, kísértések

« 2015.02.15Összes hangfelvétel 2015.03.01 »

Ha a hallottak felkeltették az érdeklődésedet, látogass el hozzánk, hívj bennünket, vagy írj a Vendégkönyvbe

left column bottom