2016. szeptember 11. vasárnap


David Potter: Isten tulajdonságai - Isten jó (37p)
Igeszakasz: 
Isten jósága az Ő örök boldogságára utal. (Zsolt. 34,8, Róma1,25, I. Tim. 6,15) Isten jó, s mindent, amit tesz az jó. Ő az abszolút mércéje a jónak. Isten szeretné, ha a teremtményei is boldogok lennének. Isten sajnál bennünket, mikor a bűneink miatt szenvedünk. Vajon Isten tud szenvedni? Habár nem szenved fájdalmat, az nem azt jelenti, hogy nem tud megérteni bennünket. Minden jó dolog Istentől származik, csakis jót tesz a gyermekeivel.
Meghallgatás
cimkék: Isten, tulajdonság, jó, jóság, boldogság, jótett, helyes cselekedet


David Potter: Márk evangéliuma [39] - A gonoszság forrása
Igeszakasz: Márk 7:14-23
Jézus ismét csak felhívja az emberek figyelmét, hogy figyeljenek. A figyelés tudáshoz vezet, a tudás pedig megértéshez. Semmi, ami kívülről származik, nem teszi a szívünket tisztátalanná. A bűn belülről, belőlünk származik, mivel bűnös természetünk van. Az teszi tisztátalanná az embert, ami belülről, a szívből jön ki. Jézus a 21-22-es versekben egy tizenhárom elemből álló listát ad, melyek közül az első (gonosz gondolatok) csokorba fogja az azt követő tizenkettőt. Mindegyik belülről származik és olyan külső cselekedetben nyilvánul meg, melyek megfertőznek bennünket. Ezt a belső tisztátalanságot nem lehet szertartásos hagyományokkal, kézmosással, bemerítéssel elmosni. Erre csak az Evangélium képes.
cimkék: Jézus,


Ifj. Gadó Béla: Kain irigysége (40p)
Igeszakasz: I. Mózes. 4:1-16
Az irigység rettenetes bűnné tud nőni, amiből harag lesz, abból pedig gyűlölet, mely a gyilkossághoz vezetett Káinnál. Látszólag két hasonló testvérről van szó, mégis istenimádatuk megmutatja, hogy ki mennyire tartotta fontosnak az Urat. Káin istentisztelete képmutató volt. Habár vitt áldozatot Istennek, az nem volt megfelelő. Mi is talán gyakran hozunk "áldozatokat" Istennek, melyek csupán látszólagosak. Isten azt üzente Káinnak, hogy uralkodjon a reá leselkedő bűnön – mi is hasonló felelősséggel vagyunk saját életünkben levő bűnökkel szemben: beengedjük-e őket az életünkbe? A gonosz gondolat megfoganván bűnt szült, nem hiába, hogy Jézus már magát a gonosz gondolatot is elítéli a Máté 5,21-24-ben. Segítséget nyújthat a bűnnel szemben a képmutatás nélkül való istentisztelet, a békességben és szeretetben való megmaradás és a mély önvizsgálat.
Meghallgatás
cimkék: irigység

« 2016.09.07Összes hangfelvétel 2016.09.18 »

Ha a hallottak felkeltették az érdeklődésedet, látogass el hozzánk, hívj bennünket, vagy írj a Vendégkönyvbe

left column bottom